.

DEELECONOMIE?

De laatste jaren zijn er veel platforms opgekomen waarbij je producten kunt gebruiken zónder dat je ze hoeft aan te schaffen. Via een app huur je kamers, boormachines en nog veel meer. Een positieve ontwikkeling waarbij we een stuk efficiënter omgaan met producten omdat ze vaker gebruikt worden!

Deze ontwikkeling wordt gezien als deeleconomie. Maar dat is verwarrend, want nagenoeg alle voorbeelden uit de deeleconomie zijn in feite huurconstructies. Er is een partij – een bedrijf of een particulier – die een product bezit en deze vervolgens voor een vergoeding door een ander laat gebruiken. Dat heet huren. En als er geen vergoeding tegenover staat is het lenen. 

WAT DELEN DAN WÉL IS

Waarom vinden we het zo belangrijk om de juiste termen gebruiken? Omdat delen eigenlijk iets anders is, met andere consequenties en een positievere uitkomst dan huren.

Iets wat je niet bezit, kun je ook niet delen. Daarom is eigenaarschap onlosmakelijk verbonden met delen. In alle autodeel initiatieven (op een paar hele kleine lokale na) bepaalt de aanbieder alles: het type voertuig, de locatie en de prijs. Maar delen is iets wat je samen doet en waar je sámen de spelregels bepaalt. Net als bij trouwen! 🙂

SOMMIGE DINGEN DEEL JE NIET…

VRAAG OF AANBOD?

Een huurauto platform is aanbod gedreven. Er worden auto’s beschikbaar gesteld en pas daarna wordt gekeken of er gebruik van wordt gemaakt. Of de auto voldoet aan wat er nodig is (zoals prijs-/kwaliteitverhouding) is niet bekend. Als de auto vaak wordt gebruikt is de conclusie dat het aanbod goed is. Maar als je de gebruiker zou vragen of hij zelf voor die specifieke auto had gekozen, is het maar de vraag of het antwoord ‘ja’ is.

Als een groep mensen zélf aan het roer staat – en dus echt gaat autodelen – maken ze andere keuzes. Elektrisch? Niet elektrisch? Groot? Klein? Duur? Goedkoop? Ook een bakfiets erbij?

BUURTCOÖPERATIE

Omdat het woord delen synoniem is geworden voor huren vergeten we dat er ook manieren zijn om écht te delen. Bovendien is het vrij ingewikkeld; denk aan digitale sleutels, verzekeringen en het verrekenen van kosten. Daarom is het verleidelijk om dat lekker uit te besteden en met huur platforms mee te doen. En zeker als de hele wereld jou wijsmaakt dat je dan deelt! 

Om echt te kunnen delen moet een groep zich gezamelijk presenteren aan leveranciers. Dat gebeurt in een (buurt)coöperatie. 

Een buurtcoöperatie laat je echt delen, geeft volledige vrijheid & is veel voordeliger dan huren.

 

Bij de oprichting van een buurtcoöperatie zijn er een heleboel zaken die moeten worden geregeld. Lastig? Zeker. En daarom is DEEL er om jou te helpen, want wij hebben het allemaal al uitgezocht. 🙂