Op dinsdag 2 november geeft de IJburgse Thomas Koorn samen met DEEL een online info avond voor ‘zijn’ wijk in Amsterdam. Tijd dus voor een kennismaking met de buurtambassadeur die autodelen op IJburg wil opzetten.

Wie ben je?

Ik ben Thomas Koorn, 44 jaar en woon met mijn vriendin Noortje en onze dochters Robin (7) en Nana (4) in het John Fernhouthof op IJburg. We hebben een lekkere plek aan het water, dus als de zonnestralen doorbreken dan is het vakantiegevoel niet ver weg.

Op zaterdagen ben ik op het voetbalveld te vinden met een gezellig maar steeds wat ouder wordend team – voor het kampioenschap gaan we niet meer. Dit jaar ben ik ook met tennis begonnen. In de zomer gaan we graag de bergen in voor een huttentocht.

Autodelen trekt me niet alleen privé: ik werk vanaf mijn eerste baan in de wereld van verkeer en openbare ruimte. Sinds 2 jaar doe ik dat als zelfstandig adviseur en projectleider mobiliteit.

“Mijn inschatting is dat hier meer boten dan auto’s worden gedeeld.” 

In wat voor een wijk woon je?

Op IJburg wonen veel liefhebbers van watersporten. In de zomer liggen de grachten vol met bootjes, zwemmende kinderen, eenhoorns, et cetera. Mijn inschatting is dat hier meer boten dan auto’s worden gedeeld.

Er zijn verschillende leuke plekken op IJburg: we komen graag bij café Vrijburcht waar je lekker bij het water in de zon kan zitten. En in de zomer is het ook fijn om naar het strand te gaan.

“Ik wil niet afhankelijk zijn van het aanbod van een verhuurder.”

Waarom ben je buurtambassadeur voor DEEL?

We wonen in een hofje. Op het binnenterrein staan ongeveer 70 auto’s geparkeerd. Er is weinig ruimte voor een andere invulling. Dat moet anders kunnen. Het zou mooi om het hofje te vergroenen. Zo ontstond het idee om auto’s met elkaar te delen.

Tijdens Koningsdag heb ik hier met een paar buren over gesproken. Daarna hebben we Diederik Basta van de gemeente uitgenodigd om ons en ongeveer 10 buren iets meer te vertellen over de verschillende mogelijkheden. Buurvrouw Jannike was ook enthousiast over het idee, en samen gaan we aan de slag om een autodeelcoöperatie op te richten.

 

Waarom wil je delen in plaats van huren?

Ik wil niet afhankelijk zijn van het aanbod van een verhuurder. Het lijkt me mooi als we met de leden van de coöperatie samen kunnen bepalen wat we gaan delen. Dat zouden ook wellicht (elektrische) bakfietsen of elektrische fietsen kunnen zijn.

 

Waarom moeten jouw buren naar de info avond komen?

Ik hoop dat we binnenkort een coöperatie kunnen starten en dat de buren hier enthousiast over worden. Daarna gaat het hopelijk als een lopend vuurtje door IJburg. Het zou mooi zijn als het vanuit ons hofje langzaam als een olievlek uitbreidt. Dan kan IJburg weer wat mooier en minder stenig worden.

Dus…IJburg: meld je hier aan voor de online info avond!