Boormachines, huizen, kleding en zelfs eten: zo’n beetje alles wordt tegenwoordig gedeeld. Maar is dat wel écht delen?   

We zijn in een tijd beland waarin delen hot is. We willen niet meer die handige rijstkoker alleen voor onszelf houden, want we zijn erachter gekomen dat ‘ie alleen maar ruimte in beslag neemt in je keukenkastje, terwijl hij maar 3 keer per jaar gebruikt wordt. Nee, we willen de spullen die we gebruiken zo optimaal mogelijk benutten. En daarom willen (en moeten) we dit samen met anderen doen.

Delen is het nieuwe hebben

De trend van de deeleconomie is in zoveel opzichten een succes. Het maakt dingen goedkoper, geeft meer ruimte, zorgt voor een zo optimaal mogelijk gebruik en daardoor zijn er minder spullen nodig – en dát draagt bij aan een beter milieu.

Bedrijven pikken graag een graantje van mee van deze ontwikkeling. Daarom doken de laatste tien jaar deelplatforms als paddestoelen uit de grond. Sommigen met zoveel succes, dat ze door de overheid aan banden werden gelegd, zoals een Airbnb. Maar als er zoveel geld aan wordt verdiend, is het dan wel écht delen? Je raadt het antwoord al: nee dus.

 

Wat is delen niet?

Delen heeft van oorsprong een andere betekenis dan waarvoor delen nu vaak wordt gebruikt. En die originele betekenis willen we graag weer onder de aandacht brengen, want die is zóveel mooier.

Nagenoeg alle voorbeelden uit de deeleconomie zijn namelijk huurconstructies. Er is een partij – een bedrijf of een particulier – die een product bezit en deze vervolgens voor een vergoeding door een ander laat gebruiken. Dat heet huren. En als er geen vergoeding tegenover staat is het lenen.

Wat is écht delen dan wel?

Delen heeft andere consequenties en een positievere uitkomst dan huren. Delen kun je alleen als je hetgeen wat je deelt ook samen bezit. Eigenaarschap is er dan ook onlosmakelijk mee verbonden. Delen is iets wat je samen doet en waar je sámen de spelregels bepaalt. Net als bij trouwen! 🙂

 

Meer weten over delen? Bekijk deze pagina.

De voordelen

De voordelen van delen zijn eindeloos. Maar laten we de belangrijkste voor je op een rijtje zetten:

  1. Delen is goedkoper dan huren
  2. Delen is goedkoper dan iets in je eentje hebben
  3. Delen zorgt voor meer ruimte (voor leuke dingen)
  4. Delen geeft je een goed gevoel!!

Delen is wel ingewikkeld. Want om samen iets te hebben moet je dus samen eigenaar zijn, zoals bij autodelen. Benieuwd hoe wij je hierbij – zonder winstoogmerk – kunnen helpen?