Ons filmpje van een Haagse straat die wél leefbaar is ging afgelopen zondag viral. Op Twitter is’ie 80.000 keer en op LinkedIn 35.000 keer gezien, and counting. @fietsprofessor Marco te Brömmelstroet deelde onze post waarop gigantisch veel reacties kwamen. Ja, de professor in Urban Mobility Futures aan de UvA heeft veel bereik, maar waarom gaat nou net ónze missie de wereld over?  

Iedereen kent een straat die er uitziet zoals de straat uit de animatie. En iedereen kan zich voorstellen hoe het is om daar doorheen te fietsen of te wandelen: onveilig, smal en druk. Maar wat we niet zo snel zien is hoe het anders kan. En dat biedt de video: perspectief.

We leven ons leven in de drukke stad. We bewegen voort over de paden die de gemeente voor ons bedenkt. We steken over op het zebrapad dat is geschilderd, spelen op het pleintje dat daarvoor is bestemd en zetten onze fiets op een stoep tegen een lantaarnpaal, omdat de nietjes vol zijn. We nemen voor lief, omdat ‘het nou eenmaal zo is’ en ‘je er niks aan kunt veranderen’. Toch?

 

 

 

De kracht van verbeelding

 

Het filmpje bestaat al een tijdje maar spreekt nog steeds ontzettend aan, zo blijkt uit de honderdduizend views op social. Dat komt omdat de video het bewijs is dat het wél anders kan. Door de huidige situatie en een nieuwe toekomst letterlijk te zien, worden we geprikkeld om ons eigen leven te fantaseren in die andere werkelijkheid. Dat is de kracht van de verbeelding. 

Maar dagdromen eindigen altijd in de realiteit; we kunnen immers niet blijven zweven. En vol inspiratie komen dan vanzelf de vragen: hoe kunnen we het morgen beter en mooier doen? Wat moet ik daarvoor doen en laten? En is dat mogelijk? Meer dan je denkt. 

Net als dat hondenpoep op de stoep écht uitgebannen kan worden, kan de straat ook anders ingedeeld. Zodat onze kinderen genoeg ruimte hebben om te stoepkrijten voor de deur, er meer groen is en fietsen een eigen parkeerplek hebben. Maar dat kan maar op één voorwaarde: als we bereid zijn daarvoor andere keuzes te maken.

 

Andere keuzes maken

 

DEEL is het middel om de missie van De Natuurlijke Stad te bereiken: meer ruimte maken voor een mooi leven in je buurt. Dat doen we door het grootste object uit de straat – geparkeerde auto’s – te verminderen met autodelen. Dus geen huur of lenen, maar écht autodelen. En dat kan alleen als de auto’s van jou en je buren gezamenlijk zijn. 

De animatie geeft een inkijkje in een hoopvolle toekomst. En dat willen we massaal zien, zeker in deze tijd waarin we aan onze buurt zijn vastgebonden en ons beseffen in wat voor een garagestraat we leven. Want auto’s staan nu meer stil én in de weg dan ooit tevoren. En daar kunnen we dus iets aan doen. Na het besef is de volgende stap voor ons verandering van gedrag. En daar helpt DEEL heel graag bij.

 

Benieuwd hoe we dat doen?