Wij doen auto’s, zij doen koffie. Verder kunnen onze werelden niet uit elkaar liggen, zou je denken. Toch hebben DEEL en Anne&Max Fahrenheitstraat Den Haag – méér gemeen dan je denkt, schrijft eigenaar Michael Juten.

De ochtenden zijn steevast hetzelfde. Tussen 8.15 en 8.45 uur is het een drukte van jewelste rondom mijn zaak in het winkelgebied van de Fahrenheitstraat. Rennende ouders met steppende kinderen op weg naar een van de vele scholen in de wijk. En auto’s die voor het irritantste stoplicht richting de Laan van Meerdervoort staan. 

Op zo’n moment maak ik een medium haverlatte 2 go en gaan mijn croissantjes als warme broodjes over de toonbank op weg naar kantoor. Maar er zijn ook genoeg mensen die eerst hun handen desinfecteren en daarna gaan zitten met een krant of met z’n twee voor een ontbijtje, terwijl de wereld verder raast. 

Dat is mijn wereld. Koffie, rust, goeie gesprekken en lekker eten. Wat dat met DEEL te maken heeft? Vorig jaar mocht ik gastheer zijn van hun allereerste info avond. In mijn zaak leerden buren elkaar en het concept van DEEL kennen. Terwijl founder Walter Dresscher over DEEL stond te vertellen en ik iedereen van drankjes voorzag, luisterde ik ook naar z’n presentatie en realiseerde me dat onze doelen vrijwel identiek zijn.

We maken ruimte voor mooie dingen

Ik bied met mijn zaak een mooie en fijne huiskamer voor mensen in deze woon/winkelwijk. Zodra ze binnenkomen of op m’n terras gaan zitten, zie ik die schouders naar beneden zakken van ontspanning: men voelt zich fijn hier. Dat is waar ik het precies voor doe.
DEEL helpt buren met autodelen, maar dat is slechts het middel. Zij willen ruimte maken voor een mooi leven in de buurt. Door autodelen heb je veel minder auto’s nodig, waardoor op die vrijgekomen parkeerplekken iets moois kan komen, zoals bloemen… of een plek voor een leuk terras 🙂

We verbinden de buurt

Mooie dingen doe je natuurlijk het liefst samen: Anne én Max. Samen een taartje eten, een werkoverleg hebben of aan de praat raken met degene aan het tafeltje naast je. Ik zie dat zoveel gebeuren in mijn zaak. DEEL zorgt ook voor verbinding. Samen een buurtcoöperatie starten om te autodelen is niet niks. Je hebt vertrouwen nodig in je buren om zoiets van de grond te krijgen. DEEL begeleidt dat proces. En het mooie is, door zo’n verbinding kunnen er ook andere initiatieven ontstaan buiten het autodelen in de buurt. En dat zie je hier in de Bomenbuurt al gebeuren.

We verduurzamen de wijk

Bij Anne&Max willen we gasten duurzaam voeden, achter elk product zit een mooi verhaal. We houden van bio, eerlijk, lief en echt. DEEL is misschien niet zo eetbaar, maar wél duurzaam. De meeste “autodeel-initiatieven” gaan niet over delen maar over huren. Zo krijg je juist méér auto’s in de straat. DEEL deelt écht. En daarom zijn ze ook non-profit 🙂

Vandaag is een bijzondere dag; DEEL heeft wéér een avond gepland bij mij. Maar dit is geen info avond, dit is het Tekenfeestje. De Bomenbuurt buurtcoöperatie gaat na een probeerperiode van een halfjaar die DEEL heeft begeleid nu écht zelfstandig worden. En daar horen natuurlijk bubbels bij. Proost!

Benieuwd hoe DEEL precies werkt?