Taart! In Den Haag is alweer de vijfde buurtcoöperatie van DEEL een feit. Sinds 1 februari is het in Bezuidenhout ietsje minder vol op de parkeerplaatsen, én kun je maagdelijk witte elektrische deelauto’s zien schitteren in de wijk. DEEL belde met de kersverse buurtambassadeur Lauri de Boer over deze nieuwe groep enthousiastelingen die hun buurt een stukkie mooier willen maken. En ontdekte de bijnamen van hun nieuwe auto’s.

 

Met hoeveel buren en auto’s is Bezuidenhout DEELt gestart?

We zijn nu met 29 buren. Daar leasen we 3 elektrische auto’s voor: 1 Nissan Leaf en 2 Renault ZOE’s. En… we zijn aan het pionieren: we hebben een hybride auto van één van buren die meedoet in de Probeerperiode toegevoegd aan het wagenpark. Dat is hiervoor nog niet eerder gedaan bij DEEL. Deze auto wordt gebruikt als achtervang wanneer de andere bezet zijn.

 

En hoeveel auto’s zijn er weg uit jullie Haagse wèk?

Er verdwijnen 9 privéauto’s uit de straten van Bezuidenhout. Zes huishoudens zijn al zo enthousiast dat ze direct hun auto hebben weggedaan (verkocht of naar de sloop). Die weten al dat ze na de Probeerperiode lid willen worden van de buurtcoöperatie.

Binnenkort brengen we nog 3 auto’s naar een parkeergarage. De eigenaren kunnen na de Probeerperiode de auto’s weer terugkrijgen, maar ik hoop natuurlijk dat ze na deze 6 maanden proef lid worden van de buurtcoöperatie en hun eigen auto alsnog wegdoen.

 

Waarom doe jij mee met DEEL?

Ik wil heel graag dat ‘het’ deze kant opgaat in de wereld. Dat er meer ruimte is op straat. Dat de CO2 omlaaggaat. Dan moet je er niet alleen over schrijven – ik werk in de Mobility as a Service hoek – maar er ook aan meedoen. Hoewel het goedkoper is dan zelf een auto bezitten, vind ik het kostenaspect in elk geval minder belangrijk.

 

En waarom ben je buurtambassadeur geworden?

Eerst was Rick Dopmeijer buurtambassadeur. Ik heb hem gebeld of ik kon helpen. Dan moet je denken aan flyeren, op social media berichten posten, geïnteresseerden bellen en natuurlijk zoveel mogelijk buren enthousiast maken voor  DEEL en autodelen.

Toen Rick een huis buiten Den Haag kocht, kwam deze plek vrij. Normaliter zoek ik dit soort functies helemaal niet op, maar ik wilde juist wel eens wat buiten mijn comfortzone doen, en dit ging heel natuurlijk.

 

Hoe vind je het buurtambassadeurschap tot nu toe?

Ik vind het hartstikke leuk om te doen! Tot nu toe is alles op rolletjes gegaan. Maar we zijn ook pas net op weg. We gaan vast nog wel dingen tegenkomen, maar die pak ik met frisse moed aan!

 

Waarom leeft DEEL zo in Bezuidenhout?

Ik denk met stip op 1 vanwege de parkeerdruk. Die is hier heel hoog en mensen hebben daar echt genoeg van. Bovendien komt de Tweede Kamer hier tijdelijk naartoe en zal het aantal inwoners in de wijk de komende jaren bijna verdubbelen! Hoewel het met corona nu wel meevalt, wordt de druk hier binnenkort dus nóg hoger.

Daarnaast merk ik in de groep dat buren meedoen aan DEEL om meer aan duurzaamheid te kunnen bijdragen. En door het voordelige kostenplaatje natuurlijk. Wat ik ook zie is dat weinig mensen elkaar kennen, maar wel al een tijd in Bezuidenhout wonen en begaan zijn met de buurt. Dat heb je echt nodig om aan autodelen te beginnen.

 

Hoe bevalt de Probeerperiode tot nu toe?

Er is heel veel enthousiasme. In de Whatsapp-groep wordt veel gedeeld over de bijzonderheden van de auto’s. Onze wagens hebben zelfs namen gekregen! De Nissan Leaf heet Lief en de Toyota heet Wally (founder van DEEL heet Walter, red.).

De meeste mensen wisten niet veel van elektrisch rijden af. De beheerders van de auto’s – ook mensen uit onze groep – hebben daarom bij de start een lesje gegeven. Daar kwamen veel buren op af. En de autotip video’s van DEEL die je in je eigen tijd kunt bekijken zijn ook echt een uitkomst. Trouwens, ik kreeg net een app dat de ZOE in elk geval als een zonnetje rijdt!

 

Wat verwacht je van Bezuidenhout DEELt na de Probeerperiode?

Ik denk dat we na dit halfjaar nog veel potentie hebben om te groeien. Ik verwacht zelfs dat we 6 tot 8 elektrische auto’s kunnen gaan leasen, en zo dus veel meer benzineauto’s hier van de straten halen.

 

DEEL is er om ruimte te maken voor mooie dingen in je buurt. Wat zou je willen doen met de ruimte die vrijkomt in Bezuidenhout?

Stoepranden! En ik zou graag willen dat er echt parkeerplekken weggaan. De druk is nu zo hoog dat de parkeerplekken die vrijkomen (omdat we auto’s weghalen) ook zo weer opgevuld worden. Daarom zie je nu nog geen duidelijk resultaat.

Dus als we het voor elkaar krijgen dat die parkeerplaatsen uiteindelijk ook echt een andere bestemming krijgen, zoals een buurttuintje of een hinkelbaan, zou dat echt fantastisch zijn. Zo krijgen we in Bezuidenhout meer straatcultuur. Van die bankjes op de stoep waar je lekker in de zon met je buren op borrelt terwijl de kinderen buitenspelen. Dat lijkt me leuk!

 

Meer weten over Bezuidenhout DEELt?