EEN DEELAUTO IN DE ZOMERVAKANTIE

EEN DEELAUTO IN DE ZOMERVAKANTIE

Wat doen DEELers met hun elektrische deelauto’s in de zomer? We vroegen het aan Hans, nét lid van de Heestervalk DEELt, die zijn allereerste ervaring met een elektrische rijden en de gezellige groepsapp heeft opgepend en een foto van zijn stralende Femke maakte.

Zal ik mij eerst maar eens even voorstellen dan. Ik ben Hans, 61 jaar en sinds vorige week gestart met mijn halfjaarlijkse proeftermijn bij DEEL. Ik had nog geen ervaring met elektrisch rijden dus hoppa gelijk maar het diepe in… 

Na een uitstekende introductie door buurtambassadeur Eline Keus, alle benodigde formulieren ingevuld, doorgenomen en m’n eerste betaling gedaan, ging ik op vrijdagmorgen op het geleende vouwfietsje op weg naar de Cederstraat waar de VW e-UP zou staan. Daar aangekomen met de app op mijn telefoon de auto ontgrendeld en nu maar eens even uitzoeken hoe gaat de stekker los. Dat was wel even puzzelen, maar na ondersteuning via de groepsapp is het dan toch gelukt. De vouwfiets in de achterbak gedaan en hoppa op naar huis waar ik de spullenboel ging inladen voor een proef-weekend op een camping in Zeeland. 

Alles paste keuring in het autootje en het elektrisch rijden is een bijzondere en prettige ervaring. Op de snelweg heb ik nog wel even moeten wennen aan het “Lane Control”, een eigenwijs iets wat soms iets anders wil dan ik maar ook dit bleek een prettige ondersteuning bij het autorijden op de snelweg. Je wordt je wel beter bewust om je richtingaanwijzer bij het veranderen van rijstrook wat actiever te gebruiken omdat dan Lane Control heel even wordt uitgezet. Waar ik ook wel aan moet wennen is dat bij elektrisch rijden je slecht of niet hoorbaar bent voor de andere verkeersdeelnemers wat er weer voor zorgt dat je zelf meer allert anticipeert. 

Aangekomen op de camping in Hoek hebben we alles opgezet, zijn een hapje gaan eten en uiteraard de auto bijgeladen en heerlijk ons bedje ingedoken.
Ik kon mij werkelijk niet voorstellen dat er geen USB laadpunt in de auto zou zitten en in alle hoekjes en gaatjes gezocht. Toch maar even (weer) hulp gezocht via de groepsapp en Walter bracht met zijn antwoord de oplossing. Tussen de opklikbare telefoonhouder zit inderdaad het USB oplaadpunt. Op die plek…………, die had ik werkelijk zelfstandig nooit gevonden. 

De volgende dag zijn we eerst de markt gaan bezoeken in IJzendijke die slecht uit 4 kraampjes bestond. Toen zijn we maar even doorgereden naar Axel waar gelukkig een markt was die veel groter was met veel meer kraampjes. In de middag naar mijn zoon in Terneuzen gereden en daar een heerlijke barbeque verzorgd en tijdens dit bezoek de auto weer volgeladen. Bijtijds weer naar de camping in Hoek gereden waar wij ons tentje weer zijn ingekropen want de volgende dag stond een mooie rit langs de kust in de planning met een bezoek aan de schitterende stad Brugge. Ik had alles goed berekend met de werkelijk nog af te leggen kilometers en het aantal te verwachten kilometers volgens de meter in de auto. 

Na in Brugge nog een stadsrondvaart te hebben gedaan in een geweldig restaurant terechtgekomen en daar een werkelijk fantastische Côte De Os te hebben geconsumeerd zijn wij terug gaan rijden naar Nederland. Veel slecht weer gehad met giga regenbuien maar het autootje hield zich uitstekend. 

Steeds dichter bij Den Haag komende bleek het aantal aangegeven kilometers met het werkelijke nog te rijden aantal kilometers toch niet met elkaar overeen te komen waardoor we bij het benzinestations vlak voor de afslag Den Haag-Zuid, toch nog even een kopje koffie moesten nemen en daar de VW e-UP aan de snellader moesten hangen. Dus ook deze nieuwe ervaring hebben we kunnen bijschrijven.

Kort samengevat een uitstekende eerste kennismaking die zeker tot een vervolg gaat leiden en ook de groepsapp zijn nut heeft bewezen! 🙂 

TEST: IS AUTODELEN WAT VOOR JOU?

TEST: IS AUTODELEN WAT VOOR JOU?

Zoveel mensen zoveel wensen. Ook wat autorijden betreft. Sommige mensen hebben een auto echt voor zichzelf nodig omdat ze er praktisch in wonen, anderen kunnen misschien veel beter autodelen. Daarom hebben we een test ontwikkeld, zodat je kunt checken wat voor type jij bent. Misschien komt er wel iets heel anders uit dan jij denkt, dus doe ‘m gauw!

ALGEMENE INFO AVOND

ALGEMENE INFO AVOND

Wist je dat een auto gemiddeld 95% van de tijd stil staat? Zonde van je geld én de ruimte in de straat. Je kunt ook auto’s delen met buren. Ontdek er alles over op onze algemene (online) info avond!

 

Wat kom je te weten op de algemene info avond?

  • Het verschil tussen lenen, huren en delen. Kun je niet wachten? Lees onze blog ‘Delen is niet huren’.
  • Hoe leuk autodelen is.
  • Hoe makkelijk autodelen is.
  • Hoe goedkoop autodelen is.
  • Hoe DEEL werkt.
  • Hoe het eraan toe gaat in de buurtcoöperatie in jouw Haagse wijk.
  • Hoe je zelf een buurtcoöperatie kunt opzetten.

 

Wat is handig om van tevoren te doen?

Onze Ritanalyse invullen. Die is echt heel leuk om te doen. Bekijk ‘m hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar kun je je aanmelden?

Je kunt je hier aanmelden. De eerste is op donderdag 18 maart en start om 20.00 uur!

 

 

BEZUIDENHOUT DEELT MAAKT VLIEGENDE START

BEZUIDENHOUT DEELT MAAKT VLIEGENDE START

Taart! In Den Haag is alweer de vijfde buurtcoöperatie van DEEL een feit. Sinds 1 februari is het in Bezuidenhout ietsje minder vol op de parkeerplaatsen, én kun je maagdelijk witte elektrische deelauto’s zien schitteren in de wijk. DEEL belde met de kersverse buurtambassadeur Lauri de Boer over deze nieuwe groep enthousiastelingen die hun buurt een stukkie mooier willen maken. En ontdekte de bijnamen van hun nieuwe auto’s.

 

Met hoeveel buren en auto’s is Bezuidenhout DEELt gestart?

We zijn nu met 29 buren. Daar leasen we 3 elektrische auto’s voor: 1 Nissan Leaf en 2 Renault ZOE’s. En… we zijn aan het pionieren: we hebben een hybride auto van één van buren die meedoet in de Probeerperiode toegevoegd aan het wagenpark. Dat is hiervoor nog niet eerder gedaan bij DEEL. Deze auto wordt gebruikt als achtervang wanneer de andere bezet zijn.

 

En hoeveel auto’s zijn er weg uit jullie Haagse wèk?

Er verdwijnen 9 privéauto’s uit de straten van Bezuidenhout. Zes huishoudens zijn al zo enthousiast dat ze direct hun auto hebben weggedaan (verkocht of naar de sloop). Die weten al dat ze na de Probeerperiode lid willen worden van de buurtcoöperatie.

Binnenkort brengen we nog 3 auto’s naar een parkeergarage. De eigenaren kunnen na de Probeerperiode de auto’s weer terugkrijgen, maar ik hoop natuurlijk dat ze na deze 6 maanden proef lid worden van de buurtcoöperatie en hun eigen auto alsnog wegdoen.

 

Waarom doe jij mee met DEEL?

Ik wil heel graag dat ‘het’ deze kant opgaat in de wereld. Dat er meer ruimte is op straat. Dat de CO2 omlaaggaat. Dan moet je er niet alleen over schrijven – ik werk in de Mobility as a Service hoek – maar er ook aan meedoen. Hoewel het goedkoper is dan zelf een auto bezitten, vind ik het kostenaspect in elk geval minder belangrijk.

 

En waarom ben je buurtambassadeur geworden?

Eerst was Rick Dopmeijer buurtambassadeur. Ik heb hem gebeld of ik kon helpen. Dan moet je denken aan flyeren, op social media berichten posten, geïnteresseerden bellen en natuurlijk zoveel mogelijk buren enthousiast maken voor  DEEL en autodelen.

Toen Rick een huis buiten Den Haag kocht, kwam deze plek vrij. Normaliter zoek ik dit soort functies helemaal niet op, maar ik wilde juist wel eens wat buiten mijn comfortzone doen, en dit ging heel natuurlijk.

 

Hoe vind je het buurtambassadeurschap tot nu toe?

Ik vind het hartstikke leuk om te doen! Tot nu toe is alles op rolletjes gegaan. Maar we zijn ook pas net op weg. We gaan vast nog wel dingen tegenkomen, maar die pak ik met frisse moed aan!

 

Waarom leeft DEEL zo in Bezuidenhout?

Ik denk met stip op 1 vanwege de parkeerdruk. Die is hier heel hoog en mensen hebben daar echt genoeg van. Bovendien komt de Tweede Kamer hier tijdelijk naartoe en zal het aantal inwoners in de wijk de komende jaren bijna verdubbelen! Hoewel het met corona nu wel meevalt, wordt de druk hier binnenkort dus nóg hoger.

Daarnaast merk ik in de groep dat buren meedoen aan DEEL om meer aan duurzaamheid te kunnen bijdragen. En door het voordelige kostenplaatje natuurlijk. Wat ik ook zie is dat weinig mensen elkaar kennen, maar wel al een tijd in Bezuidenhout wonen en begaan zijn met de buurt. Dat heb je echt nodig om aan autodelen te beginnen.

 

Hoe bevalt de Probeerperiode tot nu toe?

Er is heel veel enthousiasme. In de Whatsapp-groep wordt veel gedeeld over de bijzonderheden van de auto’s. Onze wagens hebben zelfs namen gekregen! De Nissan Leaf heet Lief en de Toyota heet Wally (founder van DEEL heet Walter, red.).

De meeste mensen wisten niet veel van elektrisch rijden af. De beheerders van de auto’s – ook mensen uit onze groep – hebben daarom bij de start een lesje gegeven. Daar kwamen veel buren op af. En de autotip video’s van DEEL die je in je eigen tijd kunt bekijken zijn ook echt een uitkomst. Trouwens, ik kreeg net een app dat de ZOE in elk geval als een zonnetje rijdt!

 

Wat verwacht je van Bezuidenhout DEELt na de Probeerperiode?

Ik denk dat we na dit halfjaar nog veel potentie hebben om te groeien. Ik verwacht zelfs dat we 6 tot 8 elektrische auto’s kunnen gaan leasen, en zo dus veel meer benzineauto’s hier van de straten halen.

 

DEEL is er om ruimte te maken voor mooie dingen in je buurt. Wat zou je willen doen met de ruimte die vrijkomt in Bezuidenhout?

Stoepranden! En ik zou graag willen dat er echt parkeerplekken weggaan. De druk is nu zo hoog dat de parkeerplekken die vrijkomen (omdat we auto’s weghalen) ook zo weer opgevuld worden. Daarom zie je nu nog geen duidelijk resultaat.

Dus als we het voor elkaar krijgen dat die parkeerplaatsen uiteindelijk ook echt een andere bestemming krijgen, zoals een buurttuintje of een hinkelbaan, zou dat echt fantastisch zijn. Zo krijgen we in Bezuidenhout meer straatcultuur. Van die bankjes op de stoep waar je lekker in de zon met je buren op borrelt terwijl de kinderen buitenspelen. Dat lijkt me leuk!

 

Meer weten over Bezuidenhout DEELt?

WAAROM GARAGESTRESS VERLEDEN TIJD IS

WAAROM GARAGESTRESS VERLEDEN TIJD IS

Sommige autodelers weten bij deze titel al waar we het over hebben: je staat met de DEEL-auto in een ondergrondse garage en je kan de auto niet sluiten. Geen paniek: adem in, adem uit, ontdek de volgende tips en loop voortaan fluitend de garage uit.

 

De digitale sleutel

Laten we het simpel houden. Om de auto te openen en te sluiten heb je een sleutel nodig. In ons geval is dat:

1. Een sleutel op ’t internet
De app vraagt “Hé sleutel, doe de deur even open”. En klik, de deur gaat open (of dicht).

2. Jouw telefoon is de sleutel
In dit geval hoeft de app helemaal niet via internet met een sleutel te communiceren maar kan direct met de auto “praten”. 

Je telefoon als sleutel is het prettigst: zo ben je niet afhankelijk van internetverbindingen. 

 

 

Hoe zet je de sleutel op je mobiel?

Om de sleutel op je telefoon te zetten moet hij even “opgehaald” worden. Als je reservering beschikbaar is wordt de sleutel automatisch opgehaald. Dan staat er “Digitale sleutels aanwezig”. 

Het kan voorkomen dat je tijdens je rit de sleutel verliest: dat is niet erg, want zodra je de app opent wordt hij weer “gevonden”. 

 

Huppel die garage uit!

Voordat je de spelonken van een ondergrondse parkeergrot in rijdt is het dus belangrijk om even de app te openen en te controleren of je de sleutel “hebt”. 

Sorry, toch 1 technisch dingetje… Om te praten met de auto gebruikt de sleutel “Bluetooth”. Dat moet dus wel aanstaan op je telefoon.

Nu kan het niet meer misgaan…dus duik in het diepe & rij die parkeergarage in!

 

Download hieronder deze tips als geheugensteuntje voor op je mobiel.

 

 

DE MOOIE DINGEN VAN EEN BUURTCOÖPERATIE

DE MOOIE DINGEN VAN EEN BUURTCOÖPERATIE

Wat doe je als een vriend of vriendin aan de andere kant van het land een tijd je hulp nodig heeft, maar jij geen zin hebt om voor je stilstaande auto daar te betalen? Dan vraag je aan je buur of hij/zij de auto wil terugrijden. Huh? Ja, zo doen ze dat in een buurtcoöperatie van DEEL. Lees verder en bekijk de vlog van Jeanette en Annemarie uit de Bomenbuurt DEELt.

Bij DEEL helpen we met het opzetten van buurtcoöperaties om te autodelen. Zo bezit je samen met je buren een aantal gloednieuwe leasebakken voor een prikkie en maak je parkeerruimte in je straat voor groen en ander fijns. Maar in de buurtcoöperatie Bomenbuurt DEELt hebben ze naast dit soort voordelen nog iets anders ontdekt: elkaar helpen. 

In de appgroep van de Bomenbuurt krijg je berichten als: “De Up heeft z’n schoonmaakbeurt gehad” of “De Leaf staat op 20% (aan het laden)”. Geen berichten om heel warm van te worden… maar op 22 mei kwam er een heel ander soort appje binnen van de buurtambassadeur:

 

Hartelijk vrijdag! OPROEP! Namens Jeannette: Wie is bereid te helpen?

Jeannette gaat binnenkort mantelzorger zijn voor een zwangere vriendin van haar in Wageningen. Ze is uitgerekend op 8 juni. In totaal zou Jeannette ongeveer 8 dagen rondom die datum bij de vriendin verblijven. En zou graag vervoer hebben naar Wageningen. 

Ze hoopt op DEEL te kunnen bouwen. Dat betekent dat 1 van ons haar daarheen brengt met een DEEL-auto en zelf alleen terugrijdt. Hetzelfde opnieuw aan het eind van haar duty, 8 dagen later. 

Voordeel is dat wij maximale beschikking over onze auto’s houden. En Jeannette betaalt zich  niet blauw aan uren die ze in Wageningen is maar niet rijdt. EN: Degene die wil chaufferen krijgt de rij-uren als gratis uren op zijn of jaar conto bijgeboekt. Zo helpen we elkaar in onze mobiliteit en kostenbesparing. De enige vraag is: komt de baby op tijd? 🙂

 Ik heb mijzelf al opgeworpen als chauffeur. Alleen weet ik niet zeker of ik op de uiteindelijke datum ook echt kán. Het is dus verstandig om een chauffeur B  in de planning te hebben. 

 Groet, Marijn

Nou, chauffeur B was in een mum van tijd gevonden. Chauffeur C en D ook by the way. Dus Jeannette is nu lekker aan het kramen en de Bomenbuurt DEELt heeft al z’n auto’s terug! 😉

 

Wil jij ook bij een buurtcoöperatie of er zelf eentje starten met DEEL?